Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan’ın tutumu Katar’ı güçlendirdi

Türkiye’nin Körfez krizinde Katar’ın işgalini önleyen aktif dış politikası İngiliz basınında konu oldu. Guardian ile Times, Doha yönetiminin 13 maddelik listeyi hemen reddettiğini hatırlatarak, bunda Erdoğan’ın net tutumunun büyük pay sahibi olduğu vurguladı.



Ä°ngiliz basını Körfez ülkelerinin Katar’a sunduÄŸu 13 maddelik iÅŸgal listesine ve ablukaya Doha yönetiminin ‘ErdoÄŸan’ın net tutumu’ sayesinde direnç gösterdiÄŸini yazdı. Guardian gazetesi CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın “Türkiye’nin asker çekmesini talep etmek, bir defa Türkiye’ye karşı da maalesef saygısızlıktır. Biz herhangi bir ülkeyle savunma iÅŸbirliÄŸi yaparken birilerinden izin mi alacağız?” dediÄŸini aktararak, ErdoÄŸan’ın desteÄŸi sayesinde Doha’nın tutumunun saÄŸlamlaÅŸtırdığını belirtti. Konuya sayfalarında geniÅŸ yer veren Times da “Türkiye CumhurbaÅŸkanı Katar’ın kendi egemenliÄŸini savunmasına yardım etti” dedi.

ARAP BAHARI’NDAN BERÄ° Ä°TTÄ°FAK

Türkiye ile Katar arasında ittifakın Arap Baharı’ndan beri sürdüğünü, her iki ülkenin de eski militarist diktatörlüklere karşı çıktıklarını okuyucularıyla paylaÅŸan gazeteler, Doha yönetiminin günü dolmadan 13 maddelik listeyi reddetmesinin Ankara’nın duruÅŸuyla bire bir ilgili olduÄŸu noktasında ortaklaÅŸtı. Katar DışiÅŸleri Bakanı Åžeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, Suudi Arabistan ve müttefikleri Mısır, BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in talep ettiÄŸi 13 ÅŸartı ‘uygulanamaz’ gerekçesiyle reddettiklerini açıklamıştı. Ãœlkeye sunulan ÅŸartlardan biri de “Türkiye’nin Katar’daki askeri varlığını derhal iptal et. Katar toprağında Türkiye’yle askeri iÅŸbirliÄŸini bitir” olmuÅŸtu.

ABD’DEN AÇIKLAMA Ä°RAN’DAN DESTEK

ABD de tutumuyla Katar’ı adeta ‘ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye’ çalışıyor: Talepler listesi hakkında konuÅŸan ABD DışiÅŸleri Bakanı Rex Tillerson, dört Arap ülkesinin ambargoyu kaldırması için Katar’dan talep ettiÄŸi bazı ÅŸartların ‘karşılanmasının zor olduÄŸunu; fakat diyalog zemini oluÅŸması adına faydalı bulduklarını söyledi. Öte yandan Katar’a bir destek de Tahran’dan geldi: Emir Åžeyh Temim bin Hamad

El Sani ile telefon görüşmesi gerçekleÅŸtiren Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, ablukanın kabul edilemez olduÄŸunu vurgulayarak Doha’nın yanında olduklarını belirtti. Ä°ran, Körfez ülkelerinin ablukası sonrası Katar’a Türkiye ile birlikte en çok yardım gönderen ülke olmuÅŸtu.

Türkiye küreyi nasıl çatlattı?

Ankara, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan önderliÄŸinde Körfez krizinin baÅŸladığı günden bu yana aktif bir dış politika izleyerek Katar’ın elinin güçlenmesini saÄŸladı ve ‘kürecilerin’ hedeflerine ulaÅŸmasını engelledi. ErdoÄŸan, ablukanın baÅŸladığı andan itibaren yoÄŸun bir telefon diplomasisi yürüttü. Diplomasi çabalarına ek olarak da CumhurbaÅŸkanı Katar topraklarında Türk kuvvetlerinin konuÅŸlandırılmasına iliÅŸkin 7022 ve 7023 sayılı kanunları onayladı. Ä°ngiliz basınının da gündemine aldığı bu adımlar birer mesaj niteliÄŸi taşıyarak Doha yönetimini hem masa başında hem de ‘olası iÅŸgal giriÅŸimine karşı’ korumaya aldı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.